Folkminnen

Uppteckning nummer NM-THA01172

pil Visa den handskrivna originaluppteckningen

Titel: Jo, det där korset (N.M. nr 111.939), ……

Upptecknare: Levi Johansson
Meddelare:    År: 1908

Socken/stad: Borgsjö 

Jo, det där korset (N.M. nr 111.939), det har jag tagit vid d.s.k. Balbokällan, som ligger ca ½ mil, rakt i norr från byn Herrmanboda i Borgsjö socken, på nordsluttningen av en ås. Mitt emot, på andra sidan dalen, ligger Balbo, varav källan har fått sitt namn. Balbo var i forna tider ett finbygge (enligt somliga sägner ett jätteboställe), så blev sedan folket flyttat hädan, anekterat till ett fäbodställe, men det står numera alldeles öde. Åtskilliga hus finnas där emellertid än, och man bärgar höet från den rätt stora vallen. Balbokällan ansågs fordom vara en hälsokälla.

Människor kommo från flera socknar, drucko vattnet och duschade sig därmed. Något spår av anordningarna härför emellertid ej numera vid källan. Enligt de gamlas utsago brukade man kasta slantar i källan, då man brukade den. Jag var upp till källan, i hopp om att finna några sådana offer, men det visade sig att källan var utgrävd och stenarna i bottnen uppkastade. Blott korset blev mitt byte. Det låg, så att jag fann det. Ursprungligen har det varit två dylika uppställda invid källan. De badande har på dessa inristat sina namn. På den ena tvärslån skall ha stått "Hälsokälla". Badgästerna lågo i fäbodarna på nätterna.

Balbokällans vatten är yttert klart och fritt från någon som helst bismak.


Ur Hammarsedtska arkivet. Element: Vatten.

Ur Nordiska museets arkiv. Uppteckningsnr: HA1172


Denna uppteckning tillhör kategorierna:
Skriv ut  Utskrift Dela: Facebook Twitter


Information


Dessa folkminnen är nedskrivna under 1900-talets första hälft. Vi vill göra dig uppmärksam på att värderingarna hos dåtidens upptecknare skiljer sig från vår tids synsätt. En del formuleringar kan därför i dag uppfattas som stötande.

Läs mer om folkminnessamlingen



Upptäck mer


FOLKETS HUS

ÄNG KO UTHUS

JORDBRUKSBEBYGGELSE LANDSBYGDSBEBYGGELSE

Tallrik

Örngott

Tråg